Nagon tredjedel itu hetero karla skulle amna tillverka manga romantiska partners meda

Nagon tredjedel itu hetero karla skulle amna tillverka manga romantiska partners meda

Polygami inneha varit ett vanlig bruk i flera traditionella manskliga samhallen, och det varför är Lettiska flickor heta praktiseras fortfarande i vissa delar av varlden idag. Men i de majoriteten moderna vasterlandska kulturer ar polygami (tvegifte) olagligt, och icke-monogama relationer avrads i allmanhet. Men betyder det att folk i vasterlandska kulturer ej ager nagot engagemang bruten manggifte alternativt att begynna karleksrelationer tillsammans flertal partners meda? Ett nyss publicerad studie publicerad i tidskriften Archives of Sexual Behavior forsokte studera denna be om nagot narmare.

Hur sa befinner sig skillnaden mellan polyamori, polygami, polygyni och polyandri?

Polyamori, polygami, polygyni sam polyandri ar former fran konsensuella icke-monogama relationer, skad de skiljer sig till nar det innefatta vem saso ar inblandad och hurdan relationerna ar uppbyggda.

  • Polyamori ar nago relationsstil sasom medge individer att hava flera romantiska och/eller sexuella partners samtidigt, tillsamman medgivand a samtliga inblandade parter. I polyamorosa relationer anses allihopa inblandade individer existera jamlika partners, och det finns en emfas villig mottaglig kommunikation och samtycke. Polyamori kan blanda in persone av vilket kon sasom helst samt befinner si inte limitera till nagon bestamd familjestruktur.
  • Polygami, a andra sidan, refererar till nagon typ itu forhallande dar en indivi befinner sig aktenskapsbunde tillsammans manga partners samtidigt. Polygami forknippas vanligtvis tillsammans ett man sasom inneha atskilliga fruar, vilket ar kant som polygyni, skad det kan ocksa aberopa ett fruntimmer sasom har atskilliga karlar, vilket befinner sig kant sasom polyandri. Polygami utovas mycket itu religiosa alternativt kulturella motiv sam befinner sig forbjudet i massa lander.
  • Polyandri, specifikt, befinner sig nagon design av polygami darborta en brud inneha manga karla meda. Denna cirka fran relation ar nagotsanar sallsynt jamfort med polygyni sam befinner sig vanligare i somlig traditionella samhallen i delar bruten varlden sasom Tibet, Nepal och delar av Indien.

Sammanfattningsvis ar polyamori nago relationsstil sasom medge individer att innehava flertal partners tillsamman medgivand, medan polygami sam polyandri befinner sig specifika former fran polygama relationer darbort en person ager flera makar bruten samma alternativ skilda kon.

Foredrar man att hava atskilliga partners?

Studien, utford itu e trupp bruten forskare fran Storbritannien sam Malaysia, undersokte forekomsten itu polygamt engagemang hos ett par selektion fran persone av Storbritannien. Den etta studien omfattade 393 akto, medans saken dar andra studien inkluderade 735 medverkande. Bagge studierna fokuserade pa polygama relationer, dar en herre age manga fruar, eftersom det har ar saken da vanligaste formen av polygami i traditionella samhallen.

Resultaten fran saken dar ett studien visade att det fanns e mattlig engagemang stav polygama relationer. 19 % itu deltagarna angav e plan av hag darfor att tillverka manga romantiska relationer medan. Skada nivan bruten hag varierade bundenhet kungen kon, med hanar jatte- mer bringa forut polygyni ann kvinnor. Realitet befinner sig att alltsammans 32 % av mannen som ingick i studien uttryckte ett sake grad fran intresse pro polygami, jamfort tillsammans enkom 5 % fran kvinnorna. Fangslande tillracklig var det sma konsskillnad i mottaglighet stav polyandri, en situation darbort en brud har flertal hanar, dar 9 % fran mannen samt 10,6 % fran kvinnorna uttryckte ett sake plan fran intresse.

Nar forskarna jamforde intresset for polygami tillsamman andra typer av relationer fann do att folk i genomsnitt foredrog att besta singlar alternativ i ett monogamt kondition. Men deltagarna stallde sig mer positiva at icke-monogama relationer sasom skedde i enighet, an hemliga icke-monogama forhallanden saso skedde utan medgivand av all partners. Nar forskarna kollapsade datorer inte ovan konen, fann de att oppen polygyni samt manliga ”karleksaffarer” vart tva bruten de mest socialt acceptabla formerna av icke-monogami. Sammantaget tyder dessa fynd villig att manniskors niva itu hag pro polygami paverkas fran do upplevda kostnaderna sam fordelarna tillsamman annorlunda former av icke-monogama relationer.

Forskarna fann ocksa att sociosexualitet, sasom ar e matt villig hurda villiga folk befinner si att deltaga i tillfalliga sexuella relationer (saso one night stands), var ett framat prediktor pro icke-monogamt entusiasm. Med andra ord, personer saso befinner sig mer inleda for kortvarig banka baver befinner sig aven mer benagna att befinna intresserade fran icke-monogama relationer. Det har fynd overensstammer med fordom forskning sasom visar att sociosexualitet ar forknippat tillsammans nago storre onskan att intresser sig i icke-monogamt beteende.

I saken dar andra studien fokuserade forskarna specifikt pa polygynt entusiasm sam undersokte flera statusrelaterade egenskaper, som trevlig status, intrasexuell maktkamp och partnervarde, som rimli prediktorer av hag stav poly-relationer. Resultaten bruten den andra studien replikerade mo blaffig del resultaten fran den ett studien, med sociosexualitet och kvinnligt intrasexuell rivalite som dom starkaste prediktorerna for icke-monogamt entusiasm. Fangslande formodligen forutsade icke dom statuskopplade egenskaperna polygynt engagemang specifikt, vilket tyder pa att intresset forut polygyni ej befinner si unikt kalibrerat till personliga alternativt situationella faktorer.

Statusrelaterade egenskaper ar individuella egenskaper sasom ar forknippade tillsammans umgangesbenagen rang, som klokhet, attraktionskraft, inkomst sam utbildningsniva. Dessa egenskaper ses vanligtvis saso onskvarda alldenstund de kan oka ett individs sociala befattning, sam dom kan befinna attraktiva for folk saso soker efter nagon romantisk kompanjon tillsammans gall umgangesbenagen lage.

Annu en analys bruten polygamt hag jamfort tillsammans andra typer itu relationer avslojade att, stav saken da genomsnittliga personen, var all former av icke-monogami mindre attraktivt an att befinna singel alternativ att inga i e monogamt karleksforbindelse.